Sunday, September 27, 2009

Ülesanne 3



IT rollist erivajadustega inimestele





Arvutiasjanduse algaastatel jäi haridustehnoloogia paljuski kitsamate spetsialistide ringi pärusmaaks, kuid viimase paarikümne aasta jooksul toimunud personaalarvutibuum ja Interneti lai levik on muutnud olukorda päris tugevasti. Tänase päeva seisuga on arvuti kaudu info hankimise ja arvutisuhtluse elementaaroskused juba ammuilma enamiku erialade spetsialistidelt eeldatav oskus. Ka eripedagoogika ei ole selles suhtes erand. Erivajadustega inimeste puhul on vähemalt Eesti tingimustes olnud pigem probleemiks just tehniline pool - eripedagoogikal on Eestis juba pikad traditsioonid, kuid näiteks puuetega inimestele mõeldud tehnoloogiliste lahenduste osas on kompetents Eestis tänini ebaühtlane ja killustatud (Kikkas, 2009).
Juba mitu aastat on IT Kolledži, Microsoft Eesti ja DHL`i eestvedamisel kogutud erivajadustega inimestele kasutatud arvuteid. Ka firmadele mõjub väga hästi kui nende kasutuses olnud arvutid leiavad endale väärilise koha ja pakuvad kasutajale rõõmu veel aastateks. Arvutid, mis on kuskil firmas oma missiooni täitnud, sobivad suurepäraselt lihtsamateks töödeks, tekstitöötluseks või interneti lehitsemiseks. Need inimesed, kes endale arvutit osta ei jõua, väärivad seda, et neil siiski oleks võimalus kasutada arvutit, sest näiteks liikumispuudega inimesele on arvuti tihtipeale aknaks maailma (Kahar,2007).
Infotehnoloogia on viimaste kümnendite jooksul pea tundmatuseni muutnud väga paljusid ühiskonnaelu valdkondi. Erandiks ei ole ka sotsiaalsfäär, kus uued tehnilised lahendused on ühelt poolt tõhustanud senist tööd (efektiivsem infotöö, paremad kommunikatsioonivõimalused jne), teisalt aga avanud terve rea uusi tegevusvaldkondi. Eriti põhjalikult on nüüdistehnoloogia muutnud puuetega inimeste positsioone, avades neile tee sellistesse ühiskonnaelu sfääridesse, mis varem olid nende jaoks täiesti suletud (Kikkas,2009).
Järjest enam tekib uusi internetipõhised rakendusi ning aina rohkem olemasolevaid teenuseid kolib internetti. Need rakendused ja teenused ei ole kättesaavad inimestele, kes internetti ei kasuta. Projekt „Ole Kaasas!” aitab vähendada infokihistumist ühiskonnas, lihtsustades võimalusi interneti kasutamiseks http://www.vaatamaailma.ee/?page_id=173
Internet võimaldab osaliselt (vahel ka täielikult) kompenseerida füüsilist ligipääsu. Näitena võib tuua internetipangad - ehkki viimastel aastatel on mitmed pangakontorid muutunud ratastoolisõbralikumaks, on virtuaalpangandus olnud paljudele puuetega inimestele oluliseks kergenduseks asjaajamisel ning seda juba ajal, mil kaldteed olid veel üpris harv nähtus. Eriti tähtis on puuetega inimestele juurdepääs haridusele ja tööhõivele (Kikkas, 2009).
Puuetega inimestele annab töö identideedi, eneseteostuse, suhtlusringi, väärtuslik- ja vajalik-olemise tunde. Puuetega inimestele on võimalus töötada oluline eneseväärkuse ning eneseleidmise allikas. Töötamise kaudu saavad puuetega inimesed osaleda avalikus elus võrdväärsete partneritena ning julgustada ka oma vähemsöakaid kaaslasi oma võimeid ja oskusi proovile panema
Samuti on interneti vahendusel võimalus leida olulist informatsiooni erinevate projektide kohta, mis tegelevad puuetega inimeste tööhõivega ning kergendavad puuetega inimeste ligipääsu tööturule ja seeläbi suurendavad puuetega inimeste hõivatust tööga.
Väga oluliseks pean informatsiooni, mida saab puudega inimene interneti vahendusel erinevate tehniliste abivahendite, nende soodustuste ning mitmesuguste toetuste kohta. Interneti kaudu on see info talle kenasti kättesaadav ning pole vajadust pöörduda näiteks kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötaja poole (kasvõi ainult aja kokkuhoiu mõttes, rääkimata sellest, et näiteks ratastooli inimesel võib puududa sinna asutusse ligipääs). Tähtis on ka info, mida leidub erinevate erivajadustega inimeste seltsingute kohta. Paljudel seltsingutel on oma kodulehed, millel on kirjeldatud seal toimuvast ning näiteks pakutavatest kursustest. Ühe näitena toon siinkohal Tallinna Puuetega Inimeste Koja, mis pakub võimalust kasutada arvutiklassi ning kus on selleks kohal ka vastav tugiisik. Liikumispuudega inimestele võimaldatakse arvutikursustele vajadusel transport, mis on tasuta. Arvutikursused, mida seal pakutakse on jagatud algõppeks ning edasijõudnute gruppideks. Olen ise nimetatud asutuse arvutiklassiga tutvunud.
Puudega lapse sündimine perekonda viib senise elu n-ö peapeale ning lapsevanematel on vaja saada võimalikult palju informatsiooni selleks, et nende laps saaks oma puudest lähtuvalt elada võimalikult täisväärtuslikku elu. Erinevat informatsiooni leidub selle kohta, kuidas oma last ise püüda arendada (lähtuvalt tema erivajadusest), milliseid lasteaedu ning koole leidub erivajdusega inimesele ning milliseid rehabilitatsiooniteenuseid on võimalik saada. Isegi taotluse blanketid on paljudel internetis leiduvatel lehekülgedel olemas. Ühtlasi on lapsevanematel võimalik suhelda teiste erivajadustega laste vanematega erinevate foorumite vahendusel, et küsida nõu, saada tuge, vaimset toetust ning rääkida oma kogemustest. Ühe soovitusena tooksin siinkohal foorumi http://www.murelapsed.org
Leian, et IT mängib erivajadustega inimeste elus väga suurt rolli. See võib oluliselt lihtsustada nende tavaelu toimetusi (näitena kasvõi erinevad maksevõimalused internetipanga vahendusel). Samas sooviksin, et ka maakohtades toimuks puuetega inimestele rohkem arvutikursusi, kuid paraku pole isegi sel juhul võimalik kõikidel soovijatel sinna kohale jõuda, sest transpordi peab iga soovija omale siiski ise muretsema. Ausalt öeldes oma elukohale mõeldes tekiks mul küsimus, et millises asutuses sellist kursust üleüldse läbi viia? Hetkel ei meenu sellist hoonet, kus oleks olemas arvutiklass ning võimalus ligipääsuks ratastoolis olevale inimesele (vähemalt mitte iseseisvalt). Siinkohal meenub mul kohe suvine praktika, mille käigus viibisin puuetega inimeste tugikeskuses. Selles hoones, puudusid kaldteed, ukseavad olid kitsad ning lävepakud kõrged. Liikumispuudega inimese jaoks raskendatud ligipääs, ratastoolis olija jaoks ligipääs võimatu. Vähemalt sel tasemel tuleks kursusi arvuti/interneti kohta läbi viia, et puudega inimene oskaks leida omale vajalikku informatsiooni ning saaks hakkama näiteks oma arvete maksmisega. Kindlasti tuleks tutvustada erinevaid suhtlusvahendeid (näiteks Skype, msn). Järgmine tasemena oleks minu arvates erinevate teksti- ning andmetöötlusprogrammide tutvustamine.
Minu elus mängib IT olulist rolli ning ma ei näe põhjust, miks peaks puudega inimene siinkohal erinema.



Allikad:

Kikkas.K (2009) Haridustehnoloogia ja erivajadustega inimesed/IT ja erivajadused.
Loetud 26.09.09

Kahar.K (2007) Arvutid puuetega inimestele.
Loetud 26.09.09

Vaata maailma kodulehekülg http://www.vaatamaailma.ee/?page_id=173
Loetud 25.09.09

Loetud 25.09.09




1 comment:

  1. Tore essee. Väga hea, et lisasite viiteid oma kirjutisele, viimane annab lugejale veel palju informatsiooni juurde.
    Ülesanne on arvestatud.

    ReplyDelete