Tuesday, October 13, 2009

Ülesanne 6

Ülesandeks on kirjeldada üht veebikeskkonda ja sealseid inimsuhteid.
Otsustasin kirjeldada Orkutit, sest see on ainus, mida ise aktiivsemalt külastan.


Mis on Orkut.com?

Orkut on Interneti-kommuun, mis on mõeldud ühiskondliku elu aktiveerimiseks ja stimuleerimiseks. Orkuti seltskonnavõrgustik võib aidata säilitada piltide ja sõnumite abil olemasolevaid suhteid ning soetada uusi tutvusi inimestega, kellega ei ole varem kohtunud (http://www.orkut.com/About.aspx).
Orkut teeb lihtsaks nende inimeste leidmise, kellega on ühised hobid ja huvid, romantiliste suhete otsimise või uute ärikontaktide loomise. Saab ka luua mitmekülgseid Interneti-kommuune ning nendega ühineda, et arutada jooksvaid sündmusi, leida endisi koolikaaslasi või isegi lemmikretsepte vahetada (http://www.orkut.com/About.aspx).
See, kellega suhelda, on täiesti enda otsustada. Enne kui saada mõne orkuti liikmega tuttavaks, on võimalik vaadata tema profiili ja isegi uurida, kuidas ta on sinuga läbi sõprade võrgustiku ühendatud (http://www.orkut.com/About.aspx).
Vikipeedias antav kirjeldus Orkuti kohta:
Orkut on Google'i poolt arendatav suhtlusvõrgustik, mille eesmärgiks on olla kohaks, kus kasutajad saavad uute sõpradega kohtuda ja omavahel suhelda. Lisaks on seal olemas ka community'd ehk kogukonnad, mis ühendavad erinevaid kasutajaid. Kuni 2006. aasta oktoobrini sai orkutiga liituda ainult siis, kui olemasolev kasutaja kutsus. Nüüdseks pole liitumiseks kutset vaja.Sait hakkas tööle 22. jaanuaril 2004. Selle kirjutas Google'i töötaja Orkut Büyükkökten vabast ajast, mis Google'i töötajatele oli lubatud.Algselt nähti Orkuti kasutajaid eliitsetena, sest liituda sai vaid kutse läbi ja esimesed kasutajad said kutse Orkutilt endalt. Kuid 2004. aasta juuli lõpus ületas kasutajate arv juba miljoni piiri, ning septembri lõpus kahe miljoni piiri (http://et.wikipedia.org/wiki/Orkut).
Mina sain kutse Orkutisse oma õelt. Esialgu olin üsna neutraalne, sest ei olnud seni erilist huvi tundnud erinevate suhtlusportaalide vastu. Otsustasin siiski oma konto luua ja nüüd pean tunnistama, et ei kahetse. Usun, et eks paljud inimesed võivad olla erinevate suhtlusportaalide suhtes negatiivselt meelestatud kuna meedias on kajastatud üsna palju erinevaid negatiivseid sündmusi. Mina isiklikult kasutan Orkutit selleks, et oma sõprade-tuttavate tegemistel n-ö "silm peal" hoida. Paratamatus on see, et lasteaia või koolikaaslased on läinud õppima ja/või elama kusagile mujale ning seetõttu võib tekkida oht, et suhtlus jääb soiku. Kõikide telefoninumbreid ikka ei tea ja helistamine on kulukas ka. Fakt on ka see, et kõigiga ei suhtlegi nii tihedalt, kuid samas tahaks teada, et kuidas neil läheb ja millega tegelevad. Toon siinkohal näite: plaanis pidada klassikokkutulekut, lõpetamine oli umbes 6-7 aastat tagasi. Inimesed on kas töö või siis mõne muu põhjuse tõttu asunud kaugemale elama, seega on üsna raske leida kontakti. Orkuti kaudu on üsna lihtne leida selle inimese kohta informatsiooni, kui tal on seal oma konto olemas. Isegi kui tal omal kontot pole, siis on äkki õel, vennal või lähedasemal sõbrannal...seega mingil viisil selle inimeseni ikka jõuab.
Tore on vaadata inimeste pilte, kui paar aastat või rohkem kohtunud pole. Mina näiteks leidsin alles eelmisel aastal üles sealt oma kaks sugulast, kellega lapsepõlves sai vanavanemate kaudu suheldud. Mingil põhjusel, vanemaks saades ja puberteedi ilmnedes vajus see suhtlus soiku. Nüüd võin tõdeda, et oleme jälle hakanud üksteise tegemiste kohta huvi tundma.
Leian, et minu jaoks on Orkuti keskkond ohutu, kuna ma ei avalikusta seal üleliia isiklikke andmeid ning suhtlen seal vaid lähemate tuttavatega. On võimalik oma profiili lehele üles panna erinevaid videosid ning pilte. Kel soovi, võib anda enda kohta üsna isikliku kirjelduse. Teise inimese pilte on võimalik muidugi kommenteerida. Meeldib mulle Orkuti puhul see, et kui ma ikka ei taha, siis kõik inimesed minu pilte vaadata ei saa, valin näiteks ainult sõbrad.
Viimase n-ö "üllitisena" olen tähele pannud, et saab reklaame üles riputada. Ise ma seda teinud ei ole, sest pole seni vaja läinud.
Orkutis on olemas ka erinvad kommuunid, millega liituda. Mõnel inimesel on neid seal terve pikk rida. Minu kommuunidega liitumine on peamiselt seotud minu huvialadega.
Ise külastan Orkutit ca 4-5 korda nädalas ning leian, et see on igati sõbralik keskkond, vähemalt minu jaoks. Need, kellel tekivadki seal mingisugused probleemid on tõenäoliselt ise süüdi (kas siis valivad sõprade listi valesid inimesi, lisavad oma profiilile kahtlaseid pilte või avalikustavad liialt isiklikke andmeid). Viimast punkti ei soovita ma kohe kindlasti!!!
Lõppu lisaksin siis võrgusuhtlemise 10 käsku:
1. Ole inimene
2. Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus
3. Tea, kus sa oled
4. Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust
5. Näe võrgus hea välja
6. Jaga oma teadmisi
7. Aita piirata sõimusõdu
8. Austa teiste inimeste privaatsust
9. Ära kuritarvita oma võimu
10. Andesta teistele nende eksimused (Kikkas, 2009).
Ise tahaksin veel lisada minu arvates olulise punkti selle kohta, et kindlasti tuleks tutvuda REEGLITEGA, mis erinevatel veebikeskkondadel kusagile kirja on pandud. Tutvumisest ainuüksi muidugi ei piisa, neid tuleb ka järgida!
Kasutatud allikad:
Loetud 12.10.2009
Loetud 12.10.2009
Loetud 12.10.2009

1 comment:

  1. Väga soe ja hea ülevaade. Kogu info on lühidalt ja ülevaatlikult läbi enda kogemuse edasi antud. Tore, et rõhutate siin - lugeda reegleid. Neid ei taheta tõesti uurida ega tunnistada, aga kui häda käes, siis end osa(viga) selles enam ei meenu!

    ReplyDelete